Šviečiamosios gyvulininkystės projektas tęsiasi:

pažintis su mūsų krašto ūkininkais ir jų auginamais galvijais

 

Ketvirtadienio rytą antrokėliai kartu su ketvirtokais išsiruošė aplankyti net tris ūkius, kuriuose auginamos karvės, ožkos, vištos, arkliai, galovėjai ir danieliai. Pirmiausia patraukėme į Didžiasalį, G.ir A. Augų ūkį, pamatyti, kaip šeimininkė gamina įvairius lietuviškus fermentinius, brandintus ir pelėsinius sūriusi. Vaikai čia išgirdo, kaip gimsta sūriai ,,nuo pievos iki stalo”, apžiūrėjo ūkį, pasigrožėjo karvytėmis, pamelžė pienelio iš medinės karvytės, žaidė su dideliu būriu ožkyčių, pajodinėjo arkliuku, sužinojo istoriją pamestinuko šuns, kuris šeimininkės dabar nepaleidžia nė per žingsnį, nes ji šunelį priglaudė. Paragavę brandinto sūrio, prisivalgę šviežiai spausto varškės sūrio su pačių muštu sviestu ir juoda duona, pašėlioję ant sūpynių pajudėjome link Jovaišių pas galovėjus. Netoli Druskininkų savivaldybės teritorijos ribos, kur pati artimiausia sodyba dar priklauso mūsų savivaldybės Paseirės kaimui, viename iš vienkiemių Romualdas Kranauskas augina galovėjų veislės galvijus, kilusius iš Škotijos. Čia vaikai, svetingai priimti pačios šeimininkės, sužinojo, kad galovėjai – viena seniausių mėsinių galvijų veislių, išvesta Škotijoje iš vietinių galvijų. Karvės pasižymi ilgaamžiškumu. Galovėjai priskiriami prie greitai bręstančių galvijų veislių, jie kaupia mažiau riebalų. Šie galvijai yra labai baikštūs, todėl vaikams teko nusiraminti ir ramiai po kelis prieiti arčiau galvijų, kad apžiūrėtų iš arčiau šias karvytes. Pasigrožėję galovėjais pasukome miško keliukais link Cijūniškių km. Lazdijų rajone Daliaus Asadausko danielių fermos link. Ūkininkas augina 34 danielius. Tai tikrai baikštūs gyvūnai, nes vos tik atvykome, visas būrys pasišalino į mišką, liko tik keli drąsiausi. Tiesą sakant, kaip pats ūkininkas sakė, ir jis pats stengiasi netrikdyti augintinių ramybės ir po aptvarą vaikšto retokai. Tuo labiau, kad augintinius papildomai šerti reikia tik retkarčiais. Gyvūnams ištisus metus pakanka to, ką randa aptvare. Paskabo žolės, medžių bei krūmų šakelių, pasikasa augalų šaknų. Tikras skanėstas danieliams - obuoliai., o jų vaikai nepagailėjo atvežti. Teigiama, kad nuo jų danielių mėsa tampa dar skanesnė ir kvepia obuoliais. Pilni įspūdžių, patenkinti pažintimi su ūkininkais vykome namo. Labai dėkojame tėveliams Agnei Jazepčikaitei-Gaidienei ir Rūteniui Draugeliui už geranorišką vaikų pavėžėjimą savo transportu.


Pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Aušra Trikšienė

 

 
 
   

Atgal