Druskininkų savivaldybės Viečiūnų progimnazija

Ką turėtume žinoti apie Koronavirusą

  • Paskelbė : Romualda Fedorenkienė
  • Paskelbta: 2020-03-02
  • Kategorija: Svarbu!

Koronavirusas. Ką gyventojai turi žinoti.
❗❗❗Druskininkų savivaldybės administracija, atsižvelgdama į tarptautinių ekspertų išvadas, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijas, prašo gyventojų, kurie neseniai grįžo iš Kinijos, Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą. 
Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi nurodytose šalyse, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į NVSC, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą.
Pačios svarbiausios priemonės, kurios padės būti saugesniais:
✅ Plaukite rankas kruopščiai ir dažnai, ir visada po kontakto su svetimais paviršiais. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet neužmirškite jų plauti.
✅ Nelieskite rankomis veido – niekada, kad ir kaip niežtėtų, nebent iš karto po rankų plovimo.
✅ Dažnai vėdinkite patalpas – geriau langus atverkite plačiai bent trumpam, o ne ilgesniam laikui vos praverdami.
✅Ypatingai rūpinkitės ir stiprinkite savo imunitetą!
Nesirūpinkite, jei neturite kaukės - ji reikalinga tada, jei pats sergate, kad neapkrėstumėte kitų, arba jei sergantysis kvėpuoja tiesiai į jus.
Nekeliavus į Kiniją ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais į šią šalį bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo – peršalimas savaime nereiškia koronaviruso. Na, o jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją, Italiją ar kitas teritorijas, kuriose tikėtina užsikrėtimo rizika ar grįžus iš jų, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju:
❗ Neikite pats pas gydytoją, nevykite viešuoju transportu ar taksi – kitaip tariant, neplatinkite galimo viruso.
❗ Skambinkite 112 ir iškart informuokite apie savo įtarimus.

✔️✔️✔️Druskininkų savivaldybėje inicijuotas įstaigų, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų, sveikatos įstaigų darbuotojų susitikimas. Pasitarimo metu aptarta dabartinė viruso plitimo situacija, nuspręsta:
➡ Informuoti gyventojus dėl prevencijos internetiniuose tinklalapiuose, socialiniuose tinkluose ir spaudoje.
➡ Visoms įstaigoms peržiūrėti savo resursus, apsaugos priemones. Papildomai instruktuoti kaip paskatinti ir palengvinti dažną rankų plovimąsi.
➡ Miesto įstaigoms papildomai ypatingu dažnumu dezinfekuoti durų rankenas, viešojo transporto ranktūrius ir kitas dažnai liečiamas vietas. Taip pat dažniau vėdinti patalpas.

❗❗❗Norint pateikti informaciją apie save, reikia kreiptis į NVSC šiais būdais:
tel. nr. 8 5 2124098
el. paštu info@nvsc.lt
Jei lankėtės Kinijoje ar Šiaurės Italijoje ir grįžę pajutote simptomus, panašius į gripo, kreipkitės į bendrąjį pagalbos centrą tel. 112. Kilus klausimų dėl naujojo koronaviruso galima skambinti visą parą: +370 618 79984, +370 616 94562, +370 62077547
Koronaviruso (2019-nCoV) laboratoriniai tyrimai atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (adresu Žolyno g. 36, Vilnius).
Šiuo metu nei įtariamų, nei patvirtintų naujojo koronaviruso infekcijos atvejų Lietuvoje nenustatyta (vasario 26 d. 9.00 val. duomenimis).
Jei reikia papildomos informacijos:
ℹ Sveikatos apsaugos ministerijos puslapis, skirtas viruso klausimams: http://bit.ly/SAMinformacija.
ℹ Užsienio reikalų ministerijos informacija dėl kelionių: http://bit.ly/URMkeliauk

Vyriausybė vasario 26 d. pritarė dėl koronaviruso grėsmės ir naujausių pranešimų apie viruso plitimą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Druskininkų savivaldybės informacija

 

Daugiau informacijos rasite Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos interneto svetainėje, paspaudus nuorodą  https://www.smm.lt/web/lt/del-koronaviruso

Nepamirškite padėkoti autoriui